Den perfekta hemmagjorda hamburgaren

by admin

Alla har vi ätit mindre inspirerande hamburgare och tänkt på vad som kunde ha gjort den bättre. Nu är det äntligen dags att sluta drömma och faktiskt ta sig an hamburgaren i köket hemma!

hamburgare_61627471

Allt börjar så klart med bra råvaror och köttet står ju helt klart i fokus här. Bra kött med mycket fett och kanske några kryddor är egentligen allt som behövs. När man väljer kött finns det ett par olika att välja mellan:

  • Högrev – medel till låg fetthalt, mjuk konsistens.
  • Bringa – medel till hög fetthalt, hård konsistens.
  • Ryggbiff – låg fetthalt, mjuk konsistens.
  • Short ribs – hög fetthalt, hård konsistens.

För bästa resultatet ska man inte välja bara en av dessa och köra köttfärs av utan kombinera två eller flera. Använd helst både en mjuk och hård konsistens. Skär några stycken och mal ned dem till köttfärs. När man gör detta för första gången kan det vara en bra idé att köpa stycken av alla fyra köttdelarna och prova dem i olika kombinationer.

För att få den mest optimala formen på burgaren bör man göra en liten grop på ovan- och undersidan. När man tillagar köttet kommer det då att expandera mer till dessa gropar och formas till mer platta burgare och inte runda bitar som pålägg inte kan ligga kvar på utan att trycka ihop hela ekipaget.

Vare sig om man fördrar grillen eller stekpannan gäller det att ha det riktigt varm. Det är bättre att bränna den lite än att bara ånga den. Det man vill höra är ett ordentligt fräsande så fort man lägger på den. Detta betyder att man arbetar med en bra temperatur. Och vad du än gör tryck inte burgaren platt när den steks eller grillas.

När man först experimenterar kan man skära upp den för att se hur det blir på insidan, men detta är inget man ska göra med de som faktiskt ska serveras då köttsaften rinner ut när den delas.

Med allt detta avklarat är det dags för kreativiteten att flöda. Välj själv vilket bröd och pålägg som passar bäst på just din burgare och servera den stolt!