Mat till festen

by admin

Fest är alltid roligt att bli bjuden på. Ännu roligare blir det förstås om man anordnar fest på egen hand. För att en fest ska bli lyckad, krävs en bra plats att ha festen på, bra stämning och framför allt bra mat.

1561421-buffet-table

Är bara maten bra brukar också själva festen bli bra. Av den anledningen kan det vara all idé att lägga ner lite extra krut på just maten när det är dags att ställa till med fest.

När man ska bestämma vilken typ av mat man ska bjuda på är ett bra tips att försöka anpassa detta till hur många som ska komma på festen. Rör det sig om en stor fest kanske det lämpar sig bäst med en buffé av något slag. Handlar det dock om en mindre tillställning finns alla möjligheter att bjuda på en riktig supé med förrätt, huvudrätt och efterrätt.

På större tillställningar lämpar sig som sagt en buffé av något slag bäst. Ett bra tips vad gäller buffé är att försöka göra så mycket som möjligt i förväg så det bara är att ställa fram allting när gästerna kommer. Bra bufférätter kan till exempel vara kallskuret, grytor, sallader eller varför inte pajer av lite olika slag. Något som är bra med just pajer är att de går att göra dagen innan och sedan bara värma när det väl är dags. Bra efterrätter kan till exempel vara en tårta av något slag, en fruktsallad eller återigen en paj.

Är det en mindre hemmamiddag med 4-6 gäster finns alla möjligheter att verkligen satsa på att göra en mer avancerad supé av något slag med ett antal olika rätter. Ett bra tips kan vara att ha någon form av tema som exempelvis ”havets läckerheter”, mat från skogen eller varför inte vegetariskt. Även om det kanske krävs några timmar i köket så är det oftast värt det, framför allt när man ser hur mycket gästerna uppskattar det som serveras. Dessutom är det ju bara roligt att stå i köket och pyssla.