Middagar med barnen – vardagspusslet

by admin

Att få ihop en middag varje kväll kan ses som ett mirakel för vissa föräldrar. Livspusslet går inte alltid ihop. När man väl hämtat alla barn, kanske handlat och väl kommit hem så skriker barnen att de är hungriga och köttfärsen ligger fortfarande i frysen. 

Matkassar – snabbast och enklast

Det enklaste sättet att få ihop middagarna är att låta någon annan göra jobbet. Och nej, vi menar inte att man ska anställa en kock. Vi menar att man köper en matkasse för veckan som levereras hem. Matkassen innehåller middagen för hela familjen för hela veckan och inkluderar även recept.

Det kan kännas riskabelt eftersom barn kan vara kinkiga när det kommer till att äta nya saker, men på matkassedirekt.se är det möjligt att hitta matkassar anpassade för barnfamiljer. Där kan man också se vilka företag som levererar i just ditt område.

Laga mat ihop – lärorikt

Få barnen intresserad av matlagningsprocessen. Ge dem uppgifter att göra, låt dem vara med att bestämma vad ni ska äta under veckan och försök att lära ut hur man lagar några enkla rätter. Små barn älskar att hjälpa till och känna sig “vuxna”. Det är också ett sätt att umgås som familj efter en hård dag på dagis/skola/arbete. Annars är risken att en förälder står i köket medan barnen leker eller tittar på teve och efter maten är det dags att skiljas igen.

På bravardag.se kan du läsa om några tips på hur man får hela familjen involverad i matlagningen och vad som kan vara lämpliga uppgifter för barnen beroende på ålder. Mindre barn kan ta hand om sin egen tallrik till och från matbordet, äldre kan duka och ungdomar kan göra samma saker som vuxna. Kom bara ihåg att berömma och vara uppmuntrande under hela middagen så barnen gillar att utföra sin uppgifter och lära sig nya.